Gecorrigeerde snelheid - Cass. 4 april 2017.
In een arrest van 4 april 2017 sprak het Hof van Cassatie (P.15.0057.N) zich uit over de correctie die moet toegepast worden bij snelheidsovertredingen. Het Hof van Cassatie zegt dat de Rechter bij snelheidsovertredingen rekening moet houden met de gecorrigeerde snelheid: de Rechter moet op de vastgestelde snelheid, dit is de snelheid vastgesteld door een geijkt meettoestel, een foutmarge in aanmerking nemen om de werkelijke snelheid te bepalen.
Wettelijk verplichte foutenmarge.
De wettelijke verplichting om deze foutmarge toe te passen vindt u terug in het Koninklijk Besluit van 12 oktober 2010 (*) onder punt 5.2 van de bijlage 2 "Technische voorschriften voor de snelheidsmeters".
Punt 5.2 bepaalt dat de volgende foutmarge moet toegepast worden bij de vaststelling van een snelheidsovertreding door een flitstoestel:
- 20 % voor snelheden onder de 30 km/u;
- 6 km/u voor snelheden van 30 km/h tot 100 km/u;
- 6 % voor snelheden boven de 100 km/u.
(*)Het Koninklijk Besluit van 12 oktober 2010 (betreffende de goedkeuring, de ijking en de installatie van de meettoestellen gebruikt om toezicht te houden op de naleving van de wet betreffende de politie over het wegverkeer en haar uitvoeringsbesluiten).
Gevolgen.
De al dan niet toepassing van de foutmarge kan verregaande gevolgen hebben.
Snelheidsovertredingen waarbij de toegelaten maximumsnelheid met méér dan 40 km/u buiten de bebouwde kom (of meer dan 30 km/u binnen de bebouwde kom) wordt overschreden, worden gestraft met een rijverbod van minimum 8 dagen!
Voor snelheidsovertredingen waarbij de toegelaten maximumsnelheid met méér dan 30 km/u buiten de bebouwde kom (of meer dan 20 km/u binnen de bebouwde kom) wordt overschreden kan de Rechter een rijverbod opleggen (van minimum 8 dagen).
Voor snelheidsovertredingen van 30 km/u of minder boven de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom (of 20 km/u binnen de bebouwde kom) kan géén rijverbod opgelegd worden.
Een voorbeeld.
Een voorbeeld ter illustratie: een wagen wordt geflitst aan een vastgestelde snelheid van 75 km/u binnen de bebouwde kom. De snelheid moet worden herleid (na correctie) tot 69 km/u (= 75 km/u - 6 km/u).
Op basis van de vastgestelde snelheid (75 km/u) kan de Politierechter een rijverbod opleggen, want de toegelaten snelheid wordt met méér dan 20 km/u overschreden. Op basis van de gecorrigeerde snelheid (69 km/u) kan geen rijverbod opgelegd worden voor deze overtreding.
Team verkeerszaken.be
Moet u voorkomen voor de Politierechtbank?
Upload uw dagvaarding of PV en stuur ons deze door. De advocaten van verkeerszaken.be zijn expert op het vlak van verkeersrecht. Wij bereiden samen met u uw verdediging voor. U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...kortom, voor alle mogelijke verkeersovertredingen.