Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

21/02/2021

Wat is een parkeerboete?

Wat is een parkeerboete?

Er is sprake van een parkeerboete bij een overtreding van de verkeerswetgeving of de gemeentelijke politiecodex. Het gaat dan om vastgestelde verkeersinbreuk, opgenomen in een proces-verbaal, dat u ontvangt van de Politie. Een parkeerovertreding is ook een strafbaar feit. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u ergens parkeert waar dit niet mag. Enkel de Politie of gemachtigde ambtenaren schrijven parkeerboetes uit.

Wat is het verschil tussen een parkeerboete en een parkeerretributie?

Een parkeerboete en een parkeerretributie zijn twee verschillende zaken, maar worden vaak door elkaar gehaald.
Een parkeerretributie is een belasting om gebruik te maken van een openbare dienst. Het gaat niet om een boete. Het gaat dus niet om het veroorzaken van gevaar of ongemak op de openbare weg. De parkeerretributie is een vergoeding die u dient te betalen wanneer u parkeervoorschriften overtreedt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer u langer parkeert dan dat uw parkeerschijf toelaat. Het zal vaak gaan om een vast bedrag. Gemeenschapswachten en -vaststellers schrijven deze retributies uit.

Wanneer riskeert u een parkeerboete?

Het is niet altijd eenvoudig om uit te maken of u ergens mag parkeren of niet. Daarom is het belangrijk om goed naar de verkeersborden te kijken.
Artikelen 24 en 25 van het Verkeersreglement bepalen alvast waar u niet mag parkeren, namelijk onder meer:

  • op minder dan 1 meter zowel voor als achter een ander stilstaand of geparkeerd voertuig;
  • op minder dan 15 meter aan weerszijden van een bord dat een autobus-, trolleybus- of tramhalte aanwijst;
  • voor de inrij van eigendommen;
  • op de plaatsen waar de doorgang van spoorvoertuigen zou belemmerd worden;wanneer de vrije doorgang op de rijbaan minder dan 3 meter breed zou worden;
  • op de rijbaan langs de gele onderbroken streep;
  • op rijbanen met tweerichtingsverkeer tegenover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig, wanneer twee andere voertuigen daardoor elkaar moeilijk zouden kunnen kruisen;
  • op de middelste rijbaan van een openbare weg met drie rijbanen;
  • buiten de bebouwde kommen, langs de linkerkant van een rijbaan van een openbare weg met twee rijbanen of op de middenberm die deze rijbanen scheidt;
  • op een gehandicaptenplaats;
  • op een fietspad, zebrapad of voetpad;
  • onder een brug of in een tunnel.
Hoe hoog is een parkeerboete?

Hoe hoog is een parkeerboete?
Verkeersovertredingen worden onderverdeeld in vier graden. De verkeersovertredingen van de vierde graad zijn de zwaarste verkeersinbreuken. Parkeerboetes vallen onder de verkeersovertredingen van de tweede graad. 
Bij een onmiddellijke inning zal het gaan om een bedrag van 116 EUR. Bij een minnelijke schikking gaat het om 160 EUR. 
Wanneer u echter voor de Politierechtbank moet verschijnen, zal het gaan om een geldboete tussen 160 en 2.000 EUR. Daarnaast is er een rijverbod mogelijk van 8 dagen tot 5 jaar.

Wat moet u doen bij een parkeerboete?

Bij een parkeerboete ontvangt u een proces-verbaal van de Politie met een voorstel tot onmiddellijke inning. Hier zal ook steeds een antwoordformulier bijzitten indien u het niet eens bent met de parkeerboete. In dit geval kan u het invullen en terugsturen. U doet dit best alleen wanneer u een gegronde reden heeft voor uw betwisting. Indien u de boete betaalt, zal u niet voor de Politierechter moeten verschijnen.

Alle artikelen op een rijtje?