Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

21/02/2021

Gratis advies van een advocaat inzake vluchtmisdrijf.

Heb ik recht op gratis advies van een advocaat inzake vluchtmisdrijf?

Of u gratis advies van een advocaat inzake vluchtmisdrijf heeft, zal afhangen van het gegeven of het voertuig waarmee het vluchtmisdrijf werd gepleegd, gedekt is door een rechtbijstandsverzekering. Is dit het geval, dan heeft u effectief de bijstand van een advocaat indien u vervolgd wordt voor de rechtbank voor vluchtmisdrijf.

OOk wanneer u vluchtmisdrijf heeft gepleegd, is het belangrijk dat u weet dat u mogelijkerwijze een beroep kunt doen op een rechtsbijstandverzekering. Dankzij deze verzekering zal u de kosten van de advocaat en de gerechtskosten niet moeten betalen. Deze verzekering is vaak een aanvullende verzekering bij de verplichte autoverzekering.

De rechtsbijstandverzekering dekt geen schade als gevolg van het ongeval.Hiervoor zal u een beroep moeten doen op de autoverzekering zelf. Daarnaast zal de rechtsbijstandverzekering ook uw boete niet betalen indien de rechter oordeelt dat u schuldig bent. Boetes en andere straffen moet u zelf betalen of ondergaan. In het geval dat u hoger beroep wilt aantekenen tegen de uitspraak, kan u wel nog steeds beroep doen op de rechtsbijstandsverzekering.

Is het aangewezen om een advocaat te nemen bij vluchtmisdrijf?

Daarover beslist u uiteraard zelf. Wanneer u geniet van een rechtsbijstandsverzekering en de kosten van uw advocaat niet door u gedragen worden, zijn er alleen maar voordelen aan de tussenkomst van de advocaat. Uw advocaat zal eerst en vooral advies verlenen met betrekking tot uw zaak. De advocaat zal u ook steeds inlichten over de straffen en boetes die u riskeert. Vervolgens zal de advocaat de zaak grondig voorbereiden en ervoor zorgen dat uw rechten worden gewaarborgd. Daarnaast zal de advocaat u ook bijstaan of vertegenwoordigen tijdens de zitting voor de rechter en de zaak voor u pleiten. Gezien de hoge straffen bij een vluchtmisdrijf, is het zeker aangeraden om een beroep te doen op een advocaat.

Wat riskeert u bij een vluchtmisdrijf?

Op basis van artikel 33 Wegverkeersreglement, riskeert u bij een vluchtmisdrijf een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden en/of een geldboete van 200 tot 2000 EUR. Verhoogd met opdeciemen (x8), is de geldboete 1600 tot 16.000 EUR. Volgens art. 38 § 1, 5° Wegverkeerswet, kan de Politierechter ook een rijverbod opleggen, maar dit is niet verplicht.
Daarnaast zijn er nog hogere straffen wanneer het verkeersongeval gewonden of doden als gevolg heeft, of wanneer er sprake is van herhaling. In deze gevallen is de Politierechter ook verplicht om een rijverbod op te leggen. 

De politierechter kan de wettelijke straffen ook geheel of gedeeltelijk met uitstel opleggen.

Wat als u zich vrijwillig aangeeft na het vluchtmisdrijf? 

Eens gevlucht, kan u dit niet meer goedmaken. Vluchtmisdrijf is immers een "aflopend" misdrijf: u heeft het gepleegd van zodra u de vlucht heeft genomen, ook al bedenkt u zich daarna nog en keert u terug. Het zal dan nog altijd gaan om een vluchtmisdrijf. U dient dus steeds op de plaats van het ongeval te blijven. U vrijwillig aangeven zal wellicht geen invloed hebben op de aard van het misdrijf, maar het kan wel een invloed hebben bij het bepalen van een passende straf door de Politierechtbank.

Zal u voor vluchtmisdrijf gedagvaard worden voor de politierechtbank?

Wanneer er sprake is van een vluchtmisdrijf, gaat men steeds over tot vervolging voor de Politierechtbank. U zal voor vluchtmisdrijf geen uitnodiging ontvangen voor de betaling van een onmiddellijke inning of een minnelijke schikking.

Alle artikelen op een rijtje