Wat gebeurt er als u een derde keer betrapt wordt in staat van dronkenschap achter het stuur? (=tweede herhaling)
Artikel 36 Wegverkeersreglement regelt de situatie waarin er sprake is van een tweede herhaling. Dit betekent dat er sprake is van herhaling binnen drie jaar na de tweede veroordeling. In dit geval kunnen de hierboven vermelde straffen zelfs verdubbeld worden. Dit komt dan neer op een geldboete van 6.400 tot 80.000 EUR en een gevangenisstraf van maximum vier jaar.
De herhalingstermijn.
Er is dus sprake van een serieuze strafverzwaring indien er herhaling is. Er kan maar van herhaling sprake zijn voor zover de tweede overtreding plaatsvindt binnen de drie jaar na de datum van de eerste veroordeling door de Politierechter. Indien u dus opnieuw betrapt werd voor dronken sturen, bijvoorbeeld vier jaar na de eerste veroordeling, is er geen sprake van herhaling. U zal wel opnieuw vervolgd worden, maar u zal niet "in staat van herhaling" verkeren.
Daarnaast vermeldt artikel 36 Wegverkeersreglement dat het ook moet gaan om een eerste uitspraak die in kracht van gewijsde is gegaan. Kracht van gewijsde betekent dat het vonnis niet meer vatbaar is voor een gewoon rechtsmiddel, zoals bijvoorbeeld hoger beroep. Voor hoger beroep geldt een termijn van 30 dagen na de uitspraak. Indien u bijvoorbeeld 10 dagen na de eerste uitspraak opnieuw de wet overtreedt, bent u technisch niet in staat van herhaling gezien het vonnis nog niet in kracht van gewijsde is getreden.
Dronken sturen.
Artikel 35 Wegverkeerswet stelt dronken sturen strafbaar:
“Met geldboete van 200 euro tot 2000 euro en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang, wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat met name ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen.”
Dronken sturen noemt men ook wel dronkenschap achter het stuur. Dronken sturen houdt in dat u niet meer de aanhoudende beheersing van uw daden bezit, maar dat u niet noodzakelijk het bewustzijn erover verliest. Het gaat dus om de staat waarin u zich bevindt, ongeacht uw alcoholgehalte. U kan dus zonder problemen in een dronken staat verkeren, zonder de wettelijk toegelaten grens te overschrijden. De wettelijk toegelaten grens van 0,5 promille heeft namelijk enkel betrekking op strafbare alcoholintoxicatie.
Bent u gedagvaard voor de Politierechtbank?
Twijfel dan niet en neem asap contact op met verkeerszaken.be! De advocaten van verkeerszaken.be zijn stuk voor stuk expert op het vlak van verkeersrecht.
Neem een foto van uw dagvaarding en laadt ze op via onze site!
Vanaf dan regelen wij alles voor u:
- Wij contacteren u zo spoedig mogelijk;
- Wij klaren uit of u in aanmerking komt voor kosteloze bijstand via uw rechtsbijstandsverzekering;
- Wij bereiden de verdediging samen met u voor;
- Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen!
U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor alle verkeersmisdrijven waarvoor u werd gedagvaard: snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...
Wat zeggen cliënten over de advocaten van verkeerszaken.be?
Kom ook alles te weten over:
Alle artikels op een rijtje