Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

17/02/2021

Vluchtmisdrijf.

Wat is vluchtmisdrijf?

Men spreekt van vluchtmisdrijf wanneer een persoon weet dat hij zelf of het voertuig of dier dat hij bestuurt de oorzaak of aanleiding van een verkeersongeval is, maar vlucht om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken. 

Artikel 33, § 1 Wegverkeerswet definieert het vluchtmisdrijf: “Met gevangenisstraf van vijftien dagen tot zes maanden en met geldboete van 200 euro tot 2000 euro of met een van die straffen alleen wordt gestraft:
1° elke bestuurder van een voertuig of van een dier die, wetend dat dit voertuig of dit dier oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest;
2° hij die wetend dat hij zelf oorzaak van, dan wel aanleiding tot een verkeersongeval op een openbare plaats is geweest, 
de vlucht neemt om zich aan de dienstige vaststellingen te onttrekken, zelfs wanneer het ongeval niet aan zijn schuld te wijten is
.”

Weet hebben van het verkeersongeval.

De bestuurder moet er kennis van hebben dat er een verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Vaak zullen er bij een verkeersongeval hoorbare geluiden zijn als gevolg van een verkeersongeval, zoals het stukbreken van spiegels. Daarnaast kan u dit ook voelen wanneer uw voertuig schokt. Er is enkel kennis over het plaatsvinden van een ongeval vereist. Kennis over de ernst of de grootte van het ongeval is niet vereist.

Aanleiding of oorzaak.

Het is vereist dat u of het voertuig of het dier de oorzaak of de aanleiding is van een verkeersongeval. Dit betekent niet dat u in fout moet zijn. Als u niet in fout bent, een verkeersongeval veroorzaakt en vervolgens vlucht, bent u evengoed schuldig aan vluchtmisdrijf. U kan zelf ook niet oordelen of u de schade heeft veroorzaakt of niet. U moet ter plaatse blijven, ook al bent u zelf van mening dat de schade niet door u veroorzaakt is.

Een verkeersongeval.

Geen vluchtmisdrijf zonder verkeersongeval. Er moet dus sprake zijn van een verkeersongeval. Een ongeval is een plotse, abnormale gebeurtenis met schadelijke gevolgen. De aard van de schade is niet relevant. Het kan dus zowel gaan om een lichamelijk letsel, of om stoffelijke schade. Deze letsels kunnen ook beiden tegelijk voorkomen.  Het is echter wel vereist dat er sprake is van schade. Het is niet vereist dat twee auto’s elkaar raken. Er kan ook een ongeval veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een uitwijkingsmanoeuvre of het veroorzaken van evenwichtsverlies.

Zich onttrekken aan dienstige vaststellingen.

Vluchtmsisdrijf vereist een bijzonder opzet: het onttrekken aan de dienstige vaststellingen. Opgelet, dit gaat niet enkel om de vaststelling van wie er in fout is. Dus ook als u uw aansprakelijkheid erkent t.o.v. het slachtoffer maar u vervolgens weggaat en u onttrekt aan de andere vaststellingen, zoals bijvoorbeeld de alcoholintoxicatie en dronkenschap, begaat u evenzeer vluchtmisdrijf. Ook wanneer u eerst vlucht en later terugkomt, is er een vluchtmisdrijf.

De vlucht nemen.

De vlucht nemen betekent dat u weggaat van het ongeval. Dit wil niet zeggen dat uw vertrek onmiddellijk moet plaatsvinden. Het kan dus zijn dat u even wacht en dan toch beslist om te vertrekken. Ook wanneer u zich verstopt, of wanneer u uw rol in het ongeval verbergt en u voordoet als een omstaander, telt dit ook als vluchten. Het kenbaar maken van uw rol in het ongeval, is geen zelfincriminatie. U moet niet tegen uzelf getuigen, of een bekentenis afleggen.

Een openbare plaats. 

Het is vereist dat het verkeersongeval plaatsvindt op een openbare plaats, dus niet enkel op de openbare weg.

Alle artikelen op een rijtje