Welke boetes riskeer ik bij dronken rijden?
Welke boetes u riskeert bij dronken rijden, wordt bepaald in artikel 35 van de Wegverkeerswet, dat de straffen voor dronken rijden bepaalt: “Met geldboete van 200 euro tot 2000 euro en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang, wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat met name ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen.”
Wanneer u "betrapt" bent wanneer u dronken reed zal de Politie uw rijverbod onmiddellijk intrekken voor minstens 12 uur. Daarnaast zal u ook een boete moeten betalen, maar pas nadat u zich heeft moeten verantwoorden voor de Politierechtbank. Een onmiddellijke inning is immers niet mogelijk bij dronken rijden. U zal steeds gedagvaard worden voor de Politierechtbank.
Wanneer u voor de politierechtbank moet verschijnen, riskeert u een geldboete van 200 tot 2000 EUR. Opgelet, deze boete moet nog verhoogd worden met de opdeciemen (x8!), waardoor uw geldboete aldus minimaal 1.600 en maximaal 16.000 EUR bedraagt. De Politierechter kan u ook een gedeeltelijk of geheel uitstel geven van deze geldboete, maar goedkoop zult u er normaal gezien niet van af komen.
Daarnaast riskeert u ook een rijverbod van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang. Van zodra de Politierechter oordeelt dat u dronken heeft gereden, is hij verplicht om een rijverbod op te leggen. Bovendien zal het herstel van het recht tot sturen ook afhankelijk zijn van het slagen voor vier examens en onderzoeken (artikel 38, §2 Wegverkeerswet). Het gaat om een theoretisch en praktisch examen, en een geneeskundig en psychologisch onderzoek.
Tenslotte kan de rechter het rijden nog afhankelijk maken van een alcoholslot, tenzij het gaat om een levenslang rijverbod. Het alcoholslot kan worden opgelegd voor minstens één jaar en ten hoogste drie jaar of levenslang. Dit betekent dat de geldigheid van het rijbewijs van de bestuurder beperkt is tot alle motorvoertuigen die uitgerust zijn met een alcoholslot.
Hoe beoordeelt de Politie dronken rijden?
Of u in een dronken toestand verkeert of niet, zal men voornamelijk beoordelen aan de hand van uw gedrag en de staat waarin u verkeert bij een controle of bij een ongeval. Als er sporen zijn van braak, kan dit aangeven dat u mogelijks in een dronken toestand bent. Daarnaast is uw spraak en het kunnen houden van uw evenwicht ook belangrijk.
Bent u gedagvaard voor de Politierechtbank?
Twijfel dan niet en neem asap contact op met verkeerszaken.be! De advocaten van verkeerszaken.be zijn stuk voor stuk expert op het vlak van verkeersrecht.
Neem een foto van uw dagvaarding en laadt ze op via onze site!
Vanaf dan regelen wij alles voor u:
- Wij contacteren u zo spoedig mogelijk;
- Wij klaren uit of u in aanmerking komt voor kosteloze bijstand via uw rechtsbijstandsverzekering;
- Wij bereiden de verdediging samen met u voor;
- Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen!
U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor alle verkeersmisdrijven waarvoor u werd gedagvaard: snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...
Wat zeggen cliënten over de advocaten van verkeerszaken.be?
Kom ook alles te weten over:
Alle artikelen over verkeersrecht