Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

17/02/2021

Dronken rijden.

Dronken rijden.

Dronken rijden houdt in dat u een voertuig bestuurt of een bestuurder begeleidt indien u in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat, als gevolg van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen. De staat van dronkenschap betekent volgens het Hof van Cassatie dat u niet meer de aanhoudende beheersing van uw daden bezit, zonder noodzakelijk het bewustzijn erover te hebben verloren.

De bestraffing van de dronken rijden.

Artikel 35 van de Wegverkeerswet bestarft dronken rijden als volgt: “Met geldboete van 200 euro tot 2000 euro en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang, wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat met name ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen.”

Dit artikel voorziet dus ook het onder invloed zijn van drugs, en niet enkel alcohol.

De uiterlijke kenmerken van dronkenschap.

Dronken rijden is een feitelijke situatie. De Politierechter beoordeelt "op onaantastbare wijze" of er al dan niet sprake is van dronkenschap. Het is hierbij niet vereist dat de dronkenschap tijdens het sturen zelf werd vastgesteld door de Politie. De belangrijkste elementen bij de beoordeling van dronken rijden zijn voornamelijk het gedrag en de toestand van de betrokkene. Daarnaast zijn de vaststellingen van de verbalisanten en eventuele getuigenverklaringen ook relevant.

Om te concluderen tot dronken rijden baseert men zich vaak op de zogenaamde "uiterlijke kenmerken van dronkenschap".  Hieronder vindt u enkele uitwendige kenmerken waar de Politie rekening mee houdt: 
-    Praten met dubbele tong
-    Wazige ogen
-    Wankele gang
-    Geen besef van tijd en ruimte
-    Sporen van braaksel
-    Oriëntatie
-    Wanordelijke kledij
-    Agressiviteit
-    Naar alcohol ruikende adem

In het verkeer uit dronkenschap zich ook in zwalpend door de straten rijden, geen gebruik maken van lichten of pinkers, negeren van verkeerslichten, geen oog hebben voor andere weggebruikers, ...

De graad van alcoholintoxicatie is relevant bij de beoordeling van dronken rijden.

Hoewel dronken rijden en alcoholintoxicatie twee verschillende verkeersinbreuken zijn, kan het alcoholgehalte wel relevant zijn bij het beoordelen van de dronken toestand. De Politierechter kan zich bij zijn beoordeling namelijk laten leiden door de tabel/schaal van Douris.

De tabel van Douris is een leidraad die aangeeft wat de staat van dronkenschap is voor een bepaald meetbaar percentage alcohol en welk percentage van de bevolking in een staat van dronkenschap zou verkeren:
-    Een alcoholgehalte lager dan 0,60 promille: Dit gehalte wijst op een matig gebruik van alcoholische dranken zonder uitgesproken klinische verschijnselen.
-    Een alcoholgehalte tussen 0,60 tot 1,00 promille: Dit gehalte wijst op een gebruik van alcoholische dranken, met verminderde aandacht en reflexen.
-    Een alcoholgehalte tussen 1,00 tot 1,50 promille: Dit gehalte wijst op een onder invloed zijn van alcohol bij alle normale personen, met verminderde aandacht en reflexen.
-    Een alcoholgehalte tussen 1,50 tot 2,00 promille: Dit gehalte wijst op een staat van dronkenschap bij 82% van alle normale personen, met verminderde aandacht en reflexen.
-    Een alcoholgehalte tussen 2,00 tot 2,50 promille: Dit gehalte wijst op een staat van dronkenschap bij 92% van alle normale personen, met verminderde aandacht en reflexen.
-    Een alcoholgehalte tussen 2,50 tot 4,00 promille: Dit gehalte wijst op een ontegensprekelijke staat van dronkenschap.
-    Een alcoholgehalte hoger dan 4,00 promille: Dit gehalte wijst op een comateuze toestand of zelfs de dood, te wijten aan de alcoholintoxicatie.

Alle artikels op een rijtje