Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

06/02/2021

Alcoholintoxicatie met herhaling.

Alcoholintoxicatie met herhaling.

Alcoholintoxicatie met herhaling wordt zwaarder gestraft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen herhaling bij alcoholintoxicatie van de lichte graad en herhaling bij alcoholintoxicatie van de zware graad.

De lichte graad van alcoholintoxicatie betreft een alcoholgehalte tussen 0,5 en 0,8 promille. Er is sprake van de zware graad van alcoholintoxicatie boven de 0,8 promille. 

Artikel 34, §1, tweede lid van de Wegverkeerswet bepaalt de herhaling bij alcoholintoxicatie van de lichte graad: “Bij herhaling binnen drie jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis met toepassing van het eerste lid of van artikel 35 of 37bis, § 1, dat in kracht van gewijsde is gegaan worden deze straffen verdubbeld.

Voor alcoholintoxicatie van de lichte graad geldt een herhalingstermijn van 3 jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van de vorige veroordeling. Indien u dus binnen een termijn van 3 jaar opnieuw "gepakt" wordt met strafbare alcoholintoxicatie en hiervoor opnieuw voor de Politierechtbank moet verschijnen, zal de Politierechter uw straf verdubbelen.

Artikel 36 Wegverkeerswet bepaalt de herhaling bij alcoholintoxicatie van de zware graad: “Met gevangenisstraf van een maand tot twee jaar en met geldboete van 400 euro tot 5000 euro of met een van die straffen alleen, wordt gestraft hij die, na een veroordeling met toepassing van artikel 34, § 2 of artikel 35 of artikel 37bis, § 1, een van deze bepalingen binnen drie jaar te rekenen van de dag van de uitspraak van een vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan opnieuw overtreedt.
In geval van nieuwe herhaling binnen drie jaar na de tweede veroordeling, kunnen de hierboven bepaalde gevangenisstraffen en geldboeten worden verdubbeld.

Dit artikel betreft zowel de eerste als de tweede herhaling bij de zware graad van alcoholintoxicatie. Ook hier geldt de termijn van drie jaar. Hierbij riskeert u bij de eerste herhaling een gevangenisstraf en/of een geldboete. Bij de tweede herhaling binnen drie jaar, riskeert u een verdubbeling van uw straf.

Strafbare alcoholintoxicatie.

In principe is het wettelijk toegelaten om "alcoholgeintoxiceerd" met de wagen te rijden, ook al klinkt dit fout. Alcohol is niet verboden in het verkeer. Op het verbruik van alcohol in het verkeer staat echter wel een grens. De grens in België is momenteel 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (uitgeademde alveolaire lucht). Strafbare alcoholintoxicatie houdt in dat u zich in het verkeer bevindt met een te hoog alcoholgehalte dan deze die wettelijk is toegelaten.

Artikel 34, §1 Wegverkeerswet bestraft de lichte graad van alcoholintoxicatie, namelijk wanneer uw alcoholgehalte zich bevindt tussen 0,5 en 0,8 promille. Artikel 34, §2 Wegverkeerswet bestraft de zware graad van alcoholintoxicatie, namelijk boven 0,8 promille.

De ademtest.

De strafbare alcoholintoxicatie wordt vastgesteld te beginnen met een ademtest. Daarna volgt een ademanalyse of een bloedproef.  Artikel 59 Wegverkeerswet bepaalt de gelegenheden waarbij de Politie u een ademtest kan opleggen:
§ 1 De officieren van gerechtelijke politie die hulpofficier zijn van de procureur des Konings, het personeel van het operationeel kader van de federale en lokale politie kunnen een ademtest opleggen die erin bestaat te blazen in een toestel dat het niveau van de alcoholopname in de uitgeademde alveolaire lucht aangeeft:
1° aan de vermoedelijke dader van een verkeersongeval of aan ieder die het mede heeft kunnen veroorzaken, zelfs indien hij het slachtoffer ervan is;
2° aan ieder die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing;
3° aan ieder die op het punt staat om op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te besturen of op het punt staat een bestuurder te begeleiden met het oog op de scholing
."

U kan dus verplicht worden om een ademtest af te leggen indien u op dat moment het voertuig nog niet bestuurt, maar wel op het punt staat om het te besturen. Zelfs indien u geen geldig rijbewijs heeft, kan u een ademtest ondergaan. Ook een voetganger kan een ademtest afleggen. Daarnaast mag u wel steeds een wachttijd van 15 minuten vragen.

Alle artikelen op een rijtje