Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

06/02/2021

Wat is het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap?

Alcoholintoxicatie en dronkenschap.

Het verschil tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap is belangrijk gezien het twee volstrekt autonome en verschillende misdrijven zijn met elk hun eigen straffen. Het is mogelijk dat er sprake is van beide maar het is ook mogelijk dat er slechts sprake is van één van de twee. Strafbare alcoholintoxicatie betekent dat u een wettelijk niet toegelaten percatege alcohol in uw bloed heeft.  Dronkenschap is daarentegen een feitelijke toestand waarin u zich bevindt en waardoor u niet meer in staat bent uw daden te controleren. Wanneer u bijvoorbeeld niet gewoon bent om alcohol te drinken, kan u heel snel dronken worden, terwijl u niet de wettelijk toegelaten grens van 0,5 promille overschrijdt. Omgekeerd is ook mogelijk: u kan de wettelijk toegelaten grens overschrijden maar nog steeds niet dronken zijn.

We gaan wat dieper in op de beide begrippen.

Strafbare alcoholintoxicatie. 

Alcoholintoxicatie betekent dat u de wettelijk toegelaten grens van het alcoholgehalte heeft overschreden geldend in het verkeersrecht. Momenteel is deze grens in België 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (uitgeademde alveolaire lucht). De alcoholintoxicatie toont men aan door middel van een ademtest, een ademanalyse of een bloedproef. De ademtest kan 3 resultaten opleveren, namelijk Safe, Alarm of Positief. Wanneer het resultaat Safe is, heeft u de wettelijk toegelaten grens niet overschreden. Bij Alarm of Positief, gaat men over tot een ademanalyse waaruit het exacte alcoholgehalte zal volgen. Het gaat dus steeds om een objectieve beoordeling door de Politie.

Dronkenschap.

Artikel 35 Wegverkeerswet bepaalt: “Met geldboete van 200 euro tot 2 000 euro en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang, wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat met name ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen.

Dronkenschap gaat dus over de dronken feitelijke toestand waarin u verkeert. In dit geval verliest u de bestendige controle van uw daden. De Politie beoordeelt dit subjectief aan de hand van de uiterlijke kenmerken van openbare dronkenschap. Maar wat zijn hiervoor de indicatoren? De Politie zal dit vaststellen aan de hand van uitwendige factoren en het gedrag van de persoon, zoals het evenwicht niet kunnen houden of met een dubbele tong spreken.

Ook fietsers!

De regels met betrekking tot alcoholintoxicatie en dronkenschap gelden voor alle motorvoertuigen en voortbewegingstoestellen. Dus ook wanneer u met de fiets bent. Ook dan mag u geen hoger alcoholpercentage dan 0,5 promille hebben en niet in een dronken staat verkeren. De straffen die gelden voor alcoholintoxicatie en dronkenschap bij het besturen van een auto gelden ook wanneer u met de fiets bent. In de praktijk zullen de meeste Politierechters toch milder straffen wanneer de overtredingen gebeurd zijn met de fiets omdat in dergelijke gevallen de gevaren voor derden meestal minimaal zijn.

Gevolgen van alcoholintoxicatie en dronkenschap.

Zowel bij alcoholintoxicatie als bij dronkenschap riskeert u een geldboete, een rijverbod en een alcoholslot. Bij een alcoholintoxicatie kan er nog sprake zijn van een onmiddellijke inning indien het niet gaat om een zware overschrijding van de wettelijk toegelaten grens. Voor dronkenschap zijn de straffen zwaarder. Hierbij is er namelijk geen mogelijkheid tot regeling buiten de rechtbank via een onmiddellijke inning of minnelijke schikking. U wordt steeds gedagvaard voor de Politierechtbank. 

Alle artikelen op een rijtje