Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

06/02/2021

Wat riskeert u bij alcoholintoxicatie of dronkenschap?

Wat riskeert u bij alcoholintoxicatie?

Wat u riskeert bij alcoholintoxicatie hangt af van het alcoholgehalte. U overschrijdt de wettelijk toegelaten grens reeds vanaf 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (=uitgeademde alveolaire lucht). 

U riskeert een onmiddellijke inning, een minnelijke schikking en een onmiddellijke intrekking van uw rijbewijs. We zetten deze straffen even op een rijtje.

Wanneer het gaat om een alcoholgehalte tussen 0,22 en 0,50 mg/l UAL kan de Politie u een onmiddellijke inning voorstellen:
-    Alcoholgehalte tussen 0,22 en 0,35 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 179 euro.
-    Alcoholgehalte tussen 0,35 en 0,44 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 420 euro.
-    Alcoholgehalte tussen 0,44 en 0,50 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 578 euro.

Wanneer u de grens van 0,50 mg/l UAL overschrijdt, is een onmiddellijke inning niet meer mogelijk indien u een woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft. U zal dan ofwel een minnelijke schikking krijgen of worden gedagvaard voor de Politierechtbank. Indien u geen woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft, is een onmiddellijke inning wel mogelijk. 
-    Alcoholgehalte tussen 0,50 en 0,65 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 1260 EUR.
-    Alcoholgehalte van minstens 0,65 mg/l UAL: in dit geval moet u 1260 EUR in consignatie betalen voor de eventuele geldboete en gerechtskosten die zullen volgen.

Wanneer het gaat om een alcoholgehalte van 1,5 promille of 0,65 mg/l UAL wordt u steeds gedagvaard voor de Politierechtbank.

Daarnaast zal uw rijbewijs ook onmiddellijk ingetrokken kunnen worden voor een aantal uren wanneer u de grens van 0,5 promille overschrijdt, gezien u niet meer verder mag rijden.

Wat riskeert u bij dronkenschap?

Artikel 35 Wegverkeerswet bepaalt: “Met geldboete van 200 euro tot 2 000 euro en met het verval van het recht tot besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste een maand en ten hoogste vijf jaar of levenslang, wordt gestraft hij die op een openbare plaats een voertuig of een rijdier bestuurt of een bestuurder begeleidt met het oog op de scholing, terwijl hij in staat van dronkenschap verkeert of in een soortgelijke staat met name ten gevolge van het gebruik van drugs of van geneesmiddelen.

Een onmiddellijke inning is bij dronkenschap niet mogelijk, terwijl dit wel mogelijk is bij strafbare alcoholintoxicatie. Wel gelijkaardig aan alcoholintoxicatie is dat er een tijdelijk rijverbod voor enkele uren zal volgen. 

Wanneer u voor de Politierechtbank moet verschijnen, riskeert u een geldboete van 200 tot 2000 EUR. Deze bedragen moeten nog verhoogd worden met opdeciemen (x8), waardoor dit neerkomt op 1600 tot 16.000 EUR. Daarnaast zal de Politierechter u ook een rijverbod opleggen van ten minste een maand en ten hoogste 5 jaar, of levenslang. De beide straffen (geldboete en rijverbod) zijn mogelijk met uitstel, al naargelang uw persoonlijke situatie.

Bovendien is het ook mogelijk dat de rechter een alcoholslot oplegt, indien hij geen levenslang rijverbod uitspreekt. Het alcoholslot is ook een mogelijke straf bij alcoholintoxicatie. Dit kan voor een periode van ten minste één jaar en ten hoogste drie jaar of levenslang. Dit houdt in dat de geldigheid van het rijbewijs van de overtreder beperkt is tot alle motorvoertuigen die uitgerust zijn met een alcoholslot.

Alcoholintoxicatie en dronkenschap.

Het onderscheid tussen alcoholintoxicatie en dronkenschap is belangrijk. Alcoholintoxicatie gaat over het overschrijden van de wettelijk toegelaten grens van alcoholgehalte in het verkeersrecht. Dronkenschap gaat over uw feitelijke toestand, ongeacht of u de wettelijk toegelaten grens heeft overschreden of niet. Dit betekent dat u zodanig onder de invloed bent van alcohol dat u geen controle meer heeft over uw daden. Dronkenschap is dus meer subjectief, terwijl alcoholintoxicatie objectief is. Dronkenschap en alcoholintoxicatie moeten niet noodzakelijk samengaan. Het ene is mogelijk zonder het andere. Het is mogelijk dat u dronken bent, maar de wettelijk toegelaten grens niet heeft overschreden, of omgekeerd.

Alle artikelen op een rijtje