Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

02/02/2021

Wat is alcoholintoxicatie?

Alcoholintoxicatie.

Alcoholintoxicatie betekent dat u de wettelijk toegelaten grens van alcoholinname in het verkeersrecht heeft overschreden. Alcoholintoxicatie en dronkenschap zijn niet hetzelfde. Dronkenschap betekent namelijk dat u zodanig onder de invloed bent van alcohol dat u de blijvende controle over uw daden heeft verloren. Er kan sprake zijn van het ene zonder dat er sprake is van het ander. Er kan dus alcoholintoxicatie zijn, zonder dat u dronken bent, als u het bijvoorbeeld gewoon bent om een bepaalde mate van alcohol in te nemen. Het omgekeerde is ook mogelijk, namelijk dat u dronken bent, maar de wettelijk toegelaten grens nog niet heeft overschreden.

Wat riskeert u bij alcoholintoxicatie?

Wat u riskeert is afhankelijk van het alcoholgehalte. De wettelijk toegelaten grens is momenteel 0,5 promille of 0,22 mg/l UAL (uitgeademde alveolaire lucht). Vanaf 1,5 promille wordt u gedagvaard voor de Politierechtbank. In bepaalde gevallen zal de Politie u een onmiddellijke inning kunnen voorstellen. 
-    Alcoholgehalte tussen 0,22 en 0,35 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 179 euro.
-    Alcoholgehalte tussen 0,35 en 0,44 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 420 euro.
-    Alcoholgehalte tussen 0,44 en 0,50 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 578 euro.

Vanaf een alcoholgehalte van 0,50 mg/l UAL zal de Politie u geen onmiddellijke inning meer voorstellen indien u een woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft. Er zal dan worden overgegaan tot een minnelijke schikking of een dagvaarding voor de Politierechtbank. Indien u geen woonplaats of vaste verblijfplaats in België heeft, kan u wel een onmiddellijke inning krijgen. Dan kiest de overheid "eieren voor zijn geld".
-    Alcoholgehalte tussen 0,50 en 0,65 mg/l UAL: onmiddellijke inning van 1260 EUR.
-    Alcoholgehalte van minstens 0,65 mg/l UAL: in dit geval moet u 1260 EUR in consignatie betalen voor de eventuele geldboete en gerechtskosten die zullen volgen.
Als laatste volgt er ook een rijverbod voor minstens de uren na de ademtest, gezien u niet meer verder kan rijden.

Bent u een professioneel bestuurder?

Bij professionele bestuurders geldt een andere regeling. Professionele bestuurders zijn bijvoorbeeld buschauffeurs, taxichauffeurs, treinchauffeurs en vrachtwagenchauffeurs. Professionele bestuurders moeten een onmiddellijke inning van 105 EUR betalen bij een alcoholgehalte tussen 0,9 en 0,22 mg/l UAL of 0,2 en 0,5 promille.

Alcoholcontroles.

De politie mag alcoholcontroles uitvoeren. Ook als u betrokken bent bij een auto-ongeval, kan de politie u vragen om een ademtest af te nemen. Bij een alcoholcontrole heeft u steeds het recht om om een wachttijd van 15 minuten te verzoeken.
Er zijn drie mogelijke resultaten bij een ademtest: 
-    Safe: minder dan 0,5 promille
-    Alarm: tussen 0,5 en 0,8 promille
-    Positief: meer dan 0,8 promille
Wanneer het resultaat alarm of positief is, moet u een ademanalyse ondergaan om het exacte gehalte te bepalen. Opgelet, u heeft niet het recht om een ademtest te weigeren. Indien u dit toch doet, zal de politie dit moeten beschouwen als een positieve ademtest.

Alle artikelen op een rijtje