Voorrang van rechts.
Voorrang van rechts betekent dat u voorrang moet verlenen aan bestuurders die van rechts komen indien er geen andere voorrangregels bepaald zijn. Dit geldt dus ook voor fietsers en bromfietsers die van rechts komen. De voorrang van rechts is terug te vinden in artikel 12.3.1 van de Wegcode: “Elke bestuurder moet voorrang verlenen aan de bestuurder die van rechts komt, behalve indien hij op een rotonde rijdt of indien de bestuurder die van rechts komt uit een verboden rijrichting komt.”
Wanneer geldt de voorrang van rechts?
De regel van voorrang van rechts is niet enkel van toepassing op kruispunten. Het is een algemene regel wanneer er geen voorrang is bepaald. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij wegversmallingen. De bestuurders die rechts rijden, mogen dan als eerste op de versmalde rijstrook.
Wanneer geldt de regel van de voorrang van rechts niet?
De regel van voorrang van rechts geldt niet op kruispunten waar er verkeerslichten of verkeersborden staan, of als een bevoegde persoon het verkeer op dat moment regelt. Op een rotonde of indien de bestuurder van een verboden rijrichting komt, is de regel van voorrang van rechts niet van toepassing. Er is ook geen voorrang van rechts wanneer de bestuurder op een openbare weg of een rijbaan met een verkeersbord B1 (omgekeerde driehoek) of met een verkeersbord B5 (stopbord) komt. Dit is ook het geval wanneer hij uit een aardeweg of een pad op een openbare weg met een rijbaan komt.
Indien u uw oprit thuis verlaat, heeft u ook geen voorrang. Daarnaast is het ook vanzelfsprekend dat de voorrang niet geldt ten opzichte van prioritaire voertuigen en spoorvoertuigen. Deze hebben namelijk altijd voorrang ongeacht vanwaar ze komen.
Indien er een doorlopend fietspad is, moet u hier steeds voorrang verlenen ook al heeft u zelf voorrang van rechts.
Wat met maneuvers?
Wanneer u een manoeuvre wilt uitvoeren, heeft u geen voorrang. Artikel 12.4 van de Wegcode bepaalt: De bestuurder die een manoeuvre wil uitvoeren, moet voorrang verlenen aan de andere weggebruikers.
Worden als manoeuvres beschouwd: van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aanpalende eigendom komen, keren of achteruitrijden. Wordt niet als manoeuvre beschouwd: zich op het einde van een fietspad op de rijbaan begeven om rechtdoor te rijden of van rijstrook of van file veranderen bij het ritsen bedoeld in artikel 12bis. Bij het keren, achteruitrijden, van rijstrook veranderen en parkeren heeft u dus geen voorrang van rechts.
Verlies ik mijn voorrang als ik gestopt ben?
Indien u voorrang van rechts heeft en stopt, heeft u nog steeds voorrang. Tot 1 maart 2007 was het echter wel mogelijk om uw voorrang te verliezen, maar dat is niet langer het geval gezien dit te veel verwarring veroorzaakte. Daarnaast was het ook niet makkelijk om aan te tonen dat de andere bestuurder al dan niet gestopt was. U behoudt dus steeds de voorrang, zelfs als u stopt. Ook als u stopt voor voetgangers of fietsers, heeft u nog steeds voorrang op de voertuigen die van links komen. U bent namelijk verplicht om te stoppen voor zwakke weggebruikers.
De advocaten van verkeerszaken.be vechten voor uw zaak!
Gedagvaard voor de Politierechtbank? Twijfel dan niet en neem asap contact op met verkeerszaken.be! De advocaten van verkeerszaken.be zijn stuk voor stuk expert op het vlak van verkeersrecht.
Neem een foto van uw dagvaarding en laadt ze op via onze site! Vanaf dan regelen wij alles voor u:
• Wij contacteren u zo spoedig mogelijk;
• Wij klaren uit of u in aanmerking komt voor kosteloze bijstand via uw rechtsbijstandsverzekering;
• Wij bereiden de verdediging samen met u voor;
• Wij doen ons uiterste best om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen!
U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor alle verkeersmisdrijven waarvoor u werd gedagvaard: snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...
Andere artikelen over de voorrang van rechts