Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

18/01/2021

Wie is er allemaal aanwezig op de zitting van de Politierechtbank?

Wie is er allemaal aanwezig op de zitting van de Politierechtbank.

Wanneer u als bestuurder moet voorkomen voor de Politierechtbank, vraagt u zich misschien wel af wie er allemaal aanwezig is op de zitting? Bent u gedagvaard, dan laat u zich best - gratis als het kan - bijstaan door een advocaat gespecialiseerd in verkeersrecht. Uw advocaat zal u naast inhoudelijke zaken over uw dossier ook uitleg geven over het verloop van de zitting zelf. Want op de zitting, daar bent u niet alleen!

Het publiek.

De zittingen van de Politierechtbank zijn openbaar. Sommige zittingen van andere Rechtbanken, bijvoorbeeld van de jeugdrechtbank, familierechtbank of correctionele zittingen waarbij er minderjarigen betrokken zijn mag u niet bijwonen. U bent dus niet de enige bestuurder die zich zal moeten verantwoorden voor de Politierechter. U zal samen met vele anderen aanwezig zijn. Soms zijn er ook echte bezoekers aanwezig, zoals studenten of de pers, vaak van het Laatste Nieuws.
Het aantal dossiers op één zitting kan variëren van 50 dossiers tot meer dan 100, afhankelijk van de concrete Rechtbank en diens werkwijze.

De advocaten.

Moet u daar om 09u00 aanwezig zijn? In het merendeel van de Rechtbanken stelt men alle dossiers op hetzelfde tijdstip vast, zijnde om 09u00. Sommige Rechtbanken beginnen al iets vroeger en andere Rechtbanken hanteren tijdsblokken.
Als u geen advocaat heeft moet u daar dus sowieso om 09u00 aanwezig zijn. Als u er niet bent om 09u00 riskeert u dat men u bij verstek (afwezigheid) veroordeelt. Ook al bent u er al om 09u00 (of zelfs vroeger), toch zal u niet zomaar eerst aan de beurt zijn. In normale omstandigheden behandelt men eerst de zaken waarvan de advocaten al aanwezig zijn, vermits deze beroepsmatig dikwijls op verschillende Rechtbanken moeten zijn. Daarna komt u aan de beurt zonder advocaat.

De gedaagde.

Diegene die werd gedagvaard wegens een verkeersovertreding, noemt men de gedaagde of de beklaagde. De beklaagde verschijnt persoonlijk of laat zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. In sommige gevallen zal de beklaagde persoonlijk moeten verschijnen.

De burgerlijke partij.

Heeft uw verkeersovertreding schade toegebracht? Dan kan het zijn dat er een slachtoffer aanwezig is met zijn/haar advocaat om een schadevergoeding te vragen. Het slachtoffer zal zich dan "burgerlijke partij stellen" ter zitting. 

De Procureur des Konings.

Helemaal links vooraan zit de Procureur Des Konings. Deze vertegenwoordigt het Openbaar Ministerie en brengt u als bestuurder voor de Rechtbank. De Procureur Des Konings zal aan de Rechter vragen om u schuldig te verklaren en een straf op te leggen.

De Politierechter.

In het midden zit de Politierechter, een alleenzetelend Rechter die de zaak behandelt en uitspraak doet. De Rechter aanhoort de partijen, stelt vragen en zal dan uitspraak doen.

De Griffier.

Helemaal rechts zit de griffier. De griffier staat de rechter bij en neemt de organisatie op zich. Hij noteert het verloop van het dossier en coördineert ook de administratieve en boekhoudkundige taken in de griffie.

Andere aanwezigen.

Iedere situatie is anders. Er kunnen nog heel wat mensen aanwezig zijn in de zittingszaal, afhankelijk van de situatie en de bijzonderheden van elk dossier. Er kan een tolk aanwezig zijn wanneer de opgeroepen personen de Nederlandse taal niet machtig zijn. De Rechter kan getuigen oproepen aan wie men vragen kan stellen, bijvoorbeeld bij eventuele onduidelijkheid over wat er is gebeurd. De Rechter kan ook een expert aanstellen om bepaalde zaken te onderzoeken waarna deze verslag kan uitbrengen op de zitting, enz...

Alle artikelen op een rijtje