Neemt u liever telefonisch contact op?

Bel ons op 03 776 94 98, u wordt verbonden met een medewerker van verkeerszaken.be (ma t.e.m. do 9-18u | vr 9-17u).

03/01/2021

Wanneer verjaart een verkeersovertreding?

Wat is de verjaringstermijn van een verkeersovertreding?

Vraagt u zich af wat de verjaringstermijn van een verkeersovertreding is? Hiervoor gelden heel specifieke regels in het strafrecht, waarvoor ook nog eens uitzonderingen bestaan voor het wegverkeersrecht. Er zijn namelijk drie verschillen verjaringstermijnen van toepassing voor het wegverkeersrecht: termijnen van twee, drie of vijf jaar. 

Wat betekent de verjaring van de strafvordering? 

De verjaring van de strafvordering houdt in dat het Openbaar Ministerie u niet meer kan vervolgen na verloop van een bepaalde termijn. Hierdoor kan de rechter u dus ook geen veroordeling meer opleggen. De verjaring is dus een zeer belangrijk gegeven om in het oog te houden indien de verkeersovertreding al even geleden is!

De verjaringstermijn van 2 jaar?

Artikel 68 van de Wegverkeerswet bepaalt de verjaring van de strafvordering:

De strafvordering die het gevolg is van een overtreding van deze wet alsmede van de ter uitvoering ervan vastgestelde besluiten, verjaart door verloop van twee jaar te rekenen van de dag waarop de overtreding is begaan; deze termijn bedraagt evenwel drie jaar te rekenen van de dag waarop de overtreding is begaan voor overtredingen van artikel 30, § 1 en § 3, 33, 34, § 2, 35, 37/1, § 4, 37bis, § 1, 1° en 4° tot 6°, en 48.” 

Hieruit volgt dat er twee verschillende verjaringstermijnen van de strafvordering zijn, namelijk twee of drie jaar. Dit verschilt dus afhankelijk van het misdrijf. Voor de gewone verkeersinbreuken geldt dus de verjaringstermijn van 2 jaar.

De verjaringstermijn van 3 jaar.

Wanneer het gaat om de overtredingen van artikel 30, § 1 en § 3, 33, 34, § 2, 35 , 37/1, § 4, 37bis, § 1, 1° en 4° tot 6°, en 48 van de Wegverkeerswet, is er een verjaringstermijn van drie jaar. Maar om welke overtredingen gaat het precies? 
Dit betreft onder meer de volgende misdrijven:

- Rijden zonder geldig rijbewijs of het afleggen van een valse verklaring om een rijbewijs te bekomen;
- Rijden ondanks onmiddellijke intrekking;
- Vluchtmisdrijf;
- Rijden met een alcoholintoxicatie van minstens 0,35 milligram, in staat van dronkenschap of onder invloed van drugs of geneesmiddelen, weigeren een ademanalyse, een ademtest of een bloedproef te ondergaan.

De verjaringstermijn van 5 jaar.

Bij ernstigere verkeersgerelateerde misdrijven, geldt er een verjaringstermijn van 5 jaar. Dit is het geval wanneer er een verkeersongeval plaatsvindt met gewonden of zelfs de dood tot gevolg heeft. Dit geldt dan voor artikel 419 van het Strafwetboek, het onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen met de dood tot gevolg, en artikel 420 van het Strafwetboek, het onopzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen.

Alle artikelen op een rijtje