De onmiddellijk inning.
De onmiddellijk inning.
Bij een verkeersovertreding kan er sprake zijn van een onmiddellijke inning. Dit houdt in dat u gewoon de verkeersboete betaalt. Hiervoor heeft u 10 dagen de tijd. U kan dit online of via overschrijving betalen. Indien u deze niet betaalt, volgt er een aanmaning, waarvoor u weer 10 dagen de tijd heeft.
De minnelijke schikking.
De minnelijke schikking.
Wanneer u nog steeds de boete niet heeft betaald, zal uw dossier naar het parket gaan. De procureur des konings zal vervolgens een minnelijke schikking voorstellen. Een minnelijke schikking is dan een voorstel van het parket om uw overtreding af te handelen door betaling van een geldsom. De minnelijke schikking zal dus ook duurder zijn dan de onmiddellijke inning. U heeft 20 dagen de tijd om deze minnelijke schikking te betalen. Als laatste optie gaat men over tot een bevel tot betalen wanneer de verkeersboete nog steeds niet voldaan is.
Blijft het bedrag van het bevel tot betaling hetzelfde als de verkeersboete?
Blijft het bedrag van het bevel tot betaling hetzelfde als de verkeersboete?
Opgelet, het bedrag op het bevel tot betalen is niet hetzelfde als het bedrag van de minnelijke schikking! Het bedrag van het bevel tot betaling zal 35% hoger zijn dan het bedrag van de minnelijke schikking. Daarom is het steeds aangeraden om uw verkeersboetes op tijd te betalen, om een verhoging van het bedrag te vermijden!
Hoeveel tijd heeft u om het bedrag van het bevel tot betaling te betalen?
Hoe lang heeft u de tijd om het bedrag van het bevel tot betaling te betalen?
Wanneer het Openbaar Ministerie het bevel tot betaling opstuurt, heeft u nog 30 dagen de tijd na datum van ontvangst, om dit bedrag te betalen.
Wat als u na de termijn het bedrag nog steeds niet heeft betaald?
Wat als u na de termijn het bedrag nog steeds niet heeft betaald?
Als u binnen de 30 dagen na datum van ontvangst, dit bedrag nog steeds niet heeft betaald, zijn er twee mogelijkheden. Indien u een Belgische overtreder bent, zal de FOD Financiën het bedrag opeisen. Dit kan op verschillende manier, zoals bijvoorbeeld door middel van loonbeslag of door een gerechtsdeurwaarder. Wanneer u een EU-overtreder bent, zal de buitenlandse overheidsdienst de boete invorderen.
Wat als u het niet eens bent met de overtreding?
Wanneer u het niet eens bent met de overtreding, heeft u de mogelijk om beroep aan te tekenen tegen het bevel tot betalen. Dit gebeurt door een verzoekschrift neer te leggen bij de Politierechtbank. Dit kan zowel door e-mail als door aangetekende brief of fysiek op de griffie. Het is daarnaast ook mogelijk om online uw verkeersboete te betwisten. Dit kan via de website https://www.verkeersboetes.be. Dit is een manier van digitaal procederen, waardoor er minder papierverbruik is door justitie. Wanneer u zich wilt verzetten tegen het bevel tot betalen, moet dit uiteraard ook binnen de termijn van 30 dagen gebeuren. De procureur des Konings kan uw verzet dan aanvaarden of weigeren. Wanneer de procureur des Konings uw verzet toch niet aanvaardt, zal dit leiden tot een dagvaarding voor de Politierechtbank. Indien het toch leidt tot een aanvaarding van het verzet, zal de procureur des Konings u hiervan op de hoogte brengen.
Uw zaak is onze missie!
Bent u gedagvaard voor de Politierechtbank, twijfel dan niet en neem contact op met verkeerszaken.be! De advocaten van verkeerszaken.be zijn stuk voor stuk expert op het vlak van verkeersrecht. Uw zaak is onze missie!
U bezorgt ons uw dagvaarding, de gegevens van uw rechtsbijstandsverzekering (zo u deze heeft) en wij regelen verder alles:
• Wij bespreken met u uw zaak;
• Wij bereiden de verdediging samen met u voor;
• Wij doen uiterste best om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen!
U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor alle verkeersmisdrijven waarvoor u werd gedgavaard: snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...
Wij vechten voor uw zaak!
Kom ook alles te weten over:
Alle artikelen op een rijtje