Kan iedereen zomaar hoger beroep instellen?
Kan iedereen zomaar hoger beroep instellen?
Vanzelfsprekend kan niet iedereen zomaar hoger beroep instellen en gelden hier enkele voorwaarden voor. Alle vonnissen van de Politierechtbank zijn normaal gezien vatbaar voor hoger beroep. Daarnaast moet u ook kunnen aantonen dat u een bepaald belang heeft om hoger beroep in te stellen. Zo is het natuurlijk niet mogelijk om hoger beroep in te stellen indien de rechter u heeft vrijgesproken. Indien u bijvoorbeeld niet akkoord bent met de duur van de gevangenisstraf, kan u hiervoor wel beroep aantekenen.
Wat kan de rechter in hoger beroep beslissen?
Wat kan de rechter in hoger beroep beslissen?
De rechter in hoger beroep kan enerzijds beslissen om de eerste uitspraak te bevestigen indien hij het ermee eens is. Daarnaast kan de rechter ook oordelen om de uitspraak geheel of gedeeltelijk te hervormen. Het is belangrijk om te weten of het Openbaar Ministerie ook beroep aantekent of niet. Het is namelijk zo dat als u als beklaagde hoger beroep aantekent, er geen strafverzwaring mogelijk is. In het "slechtste geval" kan de uitspraak in beroep dan de bevestiging zijn van de uitspraak van de Politierechtbank. Wanneer het Openbaar Ministerie ook beroep aantekent, is er wel strafverzwaring mogelijk, en zijn alle scenario's mogelijk (verbetering, verslechtering, status quo).
Wat is de termijn om hoger beroep in te stellen?
Wat is de termijn om hoger beroep in te stellen?
De termijn om hoger beroep in te stellen is veranderd van 15 dagen naar 30 dagen. Het Openbaar Ministerie beschikt vervolgens over nog 10 extra dagen om een volgberoep aan te tekenen als antwoord op het hoger beroep van de beklaagde.
U kan vanaf de uitspraak hoger beroep instellen, maar de termijn begint pas te lopen vanaf de betekening van het hoger beroep. Stel dat de rechter op 5 januari uitspraak doet en de betekening volgt pas op 15 januari, dan kan u op 5 januari al direct beroep aantekenen. De termijn van 30 dagen begint wel pas te lopen vanaf de betekening van 15 januari.
Hoe moet men hoger beroep instellen?
Naast de termijn om hoger beroep in te stellen, is het ook belangrijk dat u of uw advocaat het grievenformulier correct invult. Dit houdt in dat u moet aangeven tegen welke beslissing van de rechter u opkomt. De redenen hoeft u hierbij niet te vermelden. U kan dus bijvoorbeeld aanvinken dat u het niet eens bent met de schuld, de strafmaat, de kwalificatie…
De rechter in hoger beroep is dan ook beperkt tot wat u heeft aangevinkt in het grievenformulier en mag enkel daarover uitspraak doen. Als u dus "schuld" aanvinkt, kan de rechter zich enkel uitspreken of u schuldig dan wel onschuldig bent, waardoor hij uw straf niet kan verminderen of verzwaren (als hij u toch schuldig acht). Het is aangeraden om een advocaat te raadplegen die u helpt bij het invullen van het grievenformulier.
Uw zaak is onze missie!
Wij vechten voor uw zaak!
Bent u gedagvaard voor de Politierechtbank, twijfel dan niet en neem contact op met verkeerszaken.be! De advocaten van verkeerszaken.be zijn stuk voor stuk expert op het vlak van verkeersrecht. Uw zaak is onze missie!
U bezorgt ons uw dagvaarding, de gegevens van uw rechtsbijstandsverzekering (zo u deze heeft) en wij regelen verder alles:
• Wij bespreken met u uw zaak;
• Wij bereiden de verdediging samen met u voor;
• Wij doen uiterste best om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen!
U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor alle verkeersmisdrijven waarvoor u werd gedgavaard: snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...
Wij vechten voor uw zaak!
Kom ook alles te weten over:
Alle artikelen op een rijtje