Wat is een strafdossier?
Elke zaak heeft zijn eigen 'strafdossier.' Wanneer er sprake is van een misdrijf, start de procureur een opsporingsonderzoek op. In dit onderzoek verzamelt men bewijzen die dan uiteindelijk in het strafdossier terechtkomen. Het gaat dan voornamelijk om processen-verbaal, wanneer er bijvoorbeeld een verhoor of een huiszoeking plaatsvindt tijdens het onderzoek. Hier maakt men dan een proces-verbaal van dat men vervolgens toevoegt aan het strafdossier.
Heb ik recht op inzage van het strafdossier en wanneer?
Het strafrechtelijk onderzoek is in principe geheim. Tijdens dit onderzoek heeft u dus in beginsel geen recht op inzage. Hier bestaan echter uitzonderingen op. Wanneer een verdachte is aangehouden en dus in voorlopige hechtenis zit, is er wel een inzagerecht. Deze uitzondering geldt omdat de rechtbank elke keer opnieuw moet oordelen over de verlenging van de voorlopige hechtenis. Hiervoor is het dan ook noodzakelijk dat de advocaat enige kennis heeft om u te kunnen verdedigen. Pas op het einde van het onderzoek kan u het strafdossier inzien. U heeft recht om dit strafdossier in te zien minstens vanaf de dag van de dagvaarding tot de dag van de terechtzitting waarop uw zaak wordt behandeld.
Waar vindt u uw strafdossier?
Uw strafdossier kan u terugvinden op de griffie van de Politierechtbank die uw zaak behandelt. U kan dit dossier niet meenemen. U kan er wel een kopie van vragen, maar hiervoor moet u betalen. Hou ook rekening met de openingsuren van de griffie indien u het dossier wilt inkijken. De griffie is geopend van 08.30 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Waarom is het strafdossier zo belangrijk?
Het strafdossier is cruciaal in een strafprocedure. Hierin bevinden zich alle bewijsmiddelen die het Openbaar Ministerie heeft kunnen verzamelen tegen een beklaagde. Hierop baseert de rechter zich ook voornamelijk om een oordeel te kunnen vellen. Dit is het eerste dat de rechter te zien krijgt in een strafonderzoek. Vandaar dat het belangrijk is dat u als beklaagde zeker op de hoogte bent van wat er zich in het strafdossier bevindt, zodat u uw verdediging ook kunt voorbereiden.
Mag u foto’s nemen van het strafdossier?
Wanneer uw advocaat toelating heeft gekregen om het strafdossier in te kijken, mag hij of zij hier ook foto’s van nemen. Een strafdossier kan vaak uit veel papieren bestaan, waardoor het onmogelijk is om dit goed in te kijken wanneer men hier zelf geen foto met eigen middelen van mag nemen. Dit is niet enkel toegelaten voor advocaten. De wetgever heeft geoordeeld dat het toegelaten is voor ‘elke rechtstreeks belanghebbende’ om met eigen middelen kosteloos kopieën te nemen van het strafdossier. Dit gaat dan om bijvoorbeeld de burgerlijke partij, de verdachte, de inverdenkinggestelde, de benadeelde persoon. Ook personen die de rechtstreekse belanghebbende vertegenwoordigen, zoals bijvoorbeeld de curator of de voorlopige bewindvoerder, hebben recht op inzage en fotocopie met eigen middelen.
Uw zaak is onze missie!
Bent u gedagvaard voor de Politierechtbank, twijfel dan niet en neem contact op met verkeerszaken.be! De advocaten van verkeerszaken.be zijn stuk voor stuk expert op het vlak van verkeersrecht. Uw zaak is onze missie!
U bezorgt ons uw dagvaarding, de gegevens van uw rechtsbijstandsverzekering (zo u deze heeft) en wij regelen verder alles:
• Wij bespreken met u uw zaak;
• Wij bereiden de verdediging samen met u voor;
• Wij doen uiterste best om een zo goed mogelijk resultaat te bekomen!
U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor alle verkeersmisdrijven waarvoor u werd gedgavaard: snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...
Wij vechten voor uw zaak!
Kom ook alles te weten over:
Alle artikelen op een rijtje