Een bestuurder komt met zijn voertuig Fiat Punto aan op een kruispunt met verkeerslichten. De weg bestaat daar ter plaatse uit twee voorsorteerstroken in zijn rijrichting: één om naar links af te slaan, en één om rechtdoor te rijden of eventueel naar rechts af te slaan.
De bestuurder begeeft zich op de voorsorteerstrook om naar links af te slaan en wacht tot het licht op groen springt, waarna hij naar links afslaat en zijn rit verderzet.
Nadien verneemt de man dat hij aan een snelheid van 30km/u geflitst werd bij het afslaan naar links omdat hij door het rood zou gereden zijn. Hij is hieromtrent stom verbaasd, vermits hij wel degelijk nooit door het rood heeft gereden en gewacht heeft om door te rijden tot het licht op groen sprong.
Bij de inzage van het strafdossier bleek uit de foto’s van de inbreuk dat het niet duidelijk vast te stellen was of de bestuurder al dan niet door het rode licht reed.
Uit de situatie ter plaatse bleek dat er voor iedere voorsorteerstrook een verschillend verkeerslicht was: groen om naar links af te slaan, rood om rechtdoor te rijden. Allicht was de flitspaal geactiveerd door een ander voertuig, dat rechtdoor reed of naar rechts afsloeg en daardoor het rode licht negeerde.
Rijden door het rood licht.
De man werd vervolgd voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Oudenaarde wegens:
"Als weggebruiker of bestuurder van een voertuig op de openbare weg, nagelaten te hebben zich te gedragen naar de verkeerstekens en wegmarkeringen, regelmatig naar de vorm, voldoende zichtbaar en overeenkomstig de voorschriften van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer aangebracht, namelijk: een rood licht (art. 5 en 61.1.1 van het KB van 1 december 1975; art. 29 par.1 al. 2 en 38 par.1.3° van de wet betreffende de politie over het wegverkeer - KB tot coördinatie van 16 maart 1968)".
De uitspraak van de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Oudenaarde
De Politierechtbank sprak de bestuurder vrij omdat het niet duidelijk bleek uit de foto dat hij door een rood licht zou gereden zijn: in dubio pro reo.
Bij twijfel moet de Rechter vrijspreken. Dit is een algemeen rechtsbeginsel in onze rechtsstaat waardoor iemand die vervolgd wordt voor bepaalde misdrijven moet worden vrijgesproken in geval van twijfel. Dit beginsel vloeit voort uit het vermoeden van onschuld: iedereen is onschuldig totdat zijn schuld bewezen wordt (op de wet in de manier bepaald). Indien de schuld niet met zekerheid kan worden vastgesteld, moet dit leiden tot een vrijspraak.
Moet u ook verschijnen voor de Politierechtbank Oost-Vlaanderen, Afdeling Oudenaarde?
Upload uw dagvaarding of PV en stuur ons deze door. De advocaten van verkeerszaken.be zijn expert op het vlak van verkeersrecht. Wij bereiden samen met u uw verdediging voor. U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...kortom, voor alle mogelijke verkeersovertredingen.