Voor welke verkeersinbreuken moest de bestuurder voorkomen voor de Politierechtbank Vilvoorde?
De bestuurder werd uiteindelijk gedagvaard voor de Politierechtbank voor de volgende verkeersinbreuk:
A. Op een openbare plaats een voertuig of een rijdier te hebben bestuurd, of een bestuurder te hebben begeleid met het oog op scholing, terwijl de ademanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,35 milligram per liter uitgeademde alveolaire lucht heeft gemeten of de bloedanalyse een alcoholconcentratie van ten minste 0,8 gram per liter bloed heeft aangegeven, terwijl het misdrijf aan zijn/haar persoonlijk toedoen te wijten is (art. 34§2.1° en 38§1.1° Wegverkeerswet)
Met de omstandigheid dat de overtreding begaan werd binnen drie jaar na een in kracht van gewijsde gegane veroordeling met toepassing van art. 34 §2, 35 of 37bis§1 ( art. 36, lid 1 Wegverkeerswet)
Met de omstandigheid dat betrokkene, in de periode van 3 jaar te rekenen van de dag van de uitspraak vaneen vorig veroordelend vonnis dat in kracht van gewijsde is gegaan en waarin hij veroordeeld werd voor één van dee overtredingen bedoeld in de artikelen 29§1, 1e lid, 29§3, 3de lid, 30§§1, 2 en 3, 33§1 en 2, 34§2, 35, 37, 37bis§1, 48 of 62 bis Wegverkeerswet (art. 38§6 lid 1 Wegverkeerswet).
B. Bij een verkeersongeval dat aan zijn/haar persoonlijk toedoen te wijten is, door gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid, maar zonder het oogmerk om de persoon van een ander aan te randen, onopzettelijk slagen of verwondingen te hebben toegebracht (art. 418-420 Sw.)
C. Als bestuurder van een voertuig op de openbare weg, niet, in alle omstandigheden hebben kunnen stoppen voor een hindernis die kon worden voorzien (art. 10.1.3° van de Wegcode, art; 29§1 lid 3 en 38§1.3° van de Wegverkeerswet)
Met de omstandigheid dat betrokkene, naar aanleiding van een veroordeling wegens overtreding van de politie over het wegverkeer of wegens een verkeersongeval te wijten aan zijn persoonlijk toedoen, lichamelijk of geestelijk ongeschikt werd bevonden tot het besturen van een motorvoertuig (art. 42 Wegverkeerswet).
Welke straffen kreeg de bestuurder van de Politierechtbank Vilvoorde?
Voor de tenlastelegging A, B en C tezamen (= alcoholintoxicatie, het ongeval en de onopzettelijke slagen en verwondingen) kreeg de bestuurder de volgende straffen:
- Een effectieve gevangenisstraf van 6 maanden
- Een geldboete van 500,00 EUR X 6 = 3.000,00 EUR;
- Een levenslang rijverbod
Ten slotte diende de bestuurder ook nog de gerechtskosten te betalen (+/- 80 EUR) en een bijdrage in het Slachtofferfonds t.b.v. 200,00 EUR. Daarnaast moest de bestuurder ook nog een bijdrage betalen in het fonds voor de juridische tweedelijnsbijstand t.b.v. 20,00 EUR.
Hoger beroep
De bestuurder vond dat hij te zwaar gestrafd werd, onder meer omdat hij een levenslang rijverbod had gekregen. Hij ging daarom in beroep.
De Rechter in beroep heeft de straffen bevestigd, maar heeft het levenslang rijverbod ongegaan gemaakt. De bestuurder werd veroordeeld als volgt:
- Een effectieve gevangenisstraf van 6 maanden
- Een geldboete van 500,00 EUR X 6 = 3.000,00 EUR;
- Een rijverbod van 5 jaar (i.p.v. levenslang) verminderd met de periode van onmiddellijke intrekking van 15 dagen, maar de bestuurder moest het theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw met succes afleggen, en ook slagen voor de medische en psychologische proeven.
Ook betrapt op met strafbare alcoholintoxicatie?
Upload uw dagvaarding of PV en stuur ons deze door. De advocaten van verkeerszaken.be zijn expert op het vlak van verkeersrecht. Wij bereiden samen met u uw verdediging voor. U kan een beroep doen op verkeerszaken.be voor snelheidsovertredingen, rijden zonder papieren, parkeerboetes, door het rood licht rijden, alcoholintoxicatie, vluchtmisdrijf, ...kortom, voor alle mogelijke verkeersovertredingen.